Att skapa nya minnen

Från Istanbuls människomyller, via Johannesburgs nattliv till Portugals intensiva väderelement.
Fotografen Elsa Bleda har levt ett liv i konstant rörelse. En nyfikenhet om vad som gömmer sig bakom nästa hörn.
Här berättar hon om livet i en kappsäck, sitt senaste uppdrag – och hur vikten av att våga är en grundbult i hennes kreativitet.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Lexus

E

lsa är en person med många strängar på sin lyra. Fotograf, författare, filmskapare, konstnär och skådespelare för att nämna några. Men i det här kapitlet kommer vi fokusera på Elsas fotografier, något som har varit hennes huvudsyssla de senaste 12 åren. Bilder har alltid varit en stor del av Elsas liv, mycket tack vare hennes barndom.

– När jag växte upp hade vi aldrig någon tv, istället satt jag i min mammas bibliotek och läste bok efter bok. Med hjälp av min fantasi fick jag själv bildsätta texterna i mitt huvud, säger Elsa.

En annan faktor som har spelat en stor roll i Elsas arbete som fotograf är hennes resor. Hon föddes i Frankrike, men hennes uppväxt har tagit plats i flera olika städer runtom i världen.

Elsa Bleda

– Som barn flyttade jag och min mamma till Istanbul, sedan reste vi runt vid medelhavet. När jag var 17 år kom vi till Kapstaden för första gången, och det är där jag idag har min bas.

Hur tror du allt resande har påverkat ditt arbete?
– Jag tror att det har gjort jättemycket för mitt kreativa arbete. Dels genom att läsa väldigt mycket böcker och konstant fantisera fram bilder och scener i mitt huvud. Nu i vuxen ålder tänker jag tillbaka på alla platser jag besökt och kan koppla bilder och minnen till platser och händelser som jag inte tänkte på när jag var där. Vi skapar hela tiden minnen, det är ett konstant flöde av information som registreras i våra hjärnor, och tar man ett steg tillbaka och begrundar det man upplevt kan man se det med nya ögon.

Många av dina bilder utspelar sig nattetid, varför då?
– Jag har alltid älskat natten. Jag är nästan alltid vaken om nätterna. När jag flyttade till Johannesburg började jag iaktta staden nattetid och upptäckte att den förändrades. Jag började se saker som jag inte kunde se dagtid, kommunikationen mellan stad och arkitektur, ibland när jag sitter och tittar ut över staden känns det som jag tittar på tavlor.

Fantasifullhet och viljan att upptäcka nya platser var det som sammanförde Elsa och Lexus. När Lexus skulle skapa kampanjen ”New Horizons” för sin nya modell Lexus UX kontaktade man Elsa för att vara en del i arbetet.

Den här bilen har, precis som jag och alla andra, en unik identitet. Jag kände direkt en sammankoppling till Lexus UX, kanske främst att den är skapad av en kvinnlig ingenjör, vilket är ovanligt i den här branschen. Elsa Bleda

Som Elsa själv har sagt, för att fånga något slående, måste du hålla ögonen öppna, och ju mer du tittar, desto mer ser du. När du ser en Lexus UX för första gången lägger du direkt märke till bilens aerodynamiska egenskaper som ger Lexus UX en personlighet. Titta lite längre, och du kommer upptäcka den eleganta och unika insidan av Lexus UX där man har lyckats kombinera traditionellt japanskt hantverk med fantasifull teknologi.

Elsa Bleda återkommer ofta till hur linjerna i hennes bilder ser ut, bilderna på Lexus UX var inget undantag. Vad händer med designen på bilen när ljuset ändras, eller när mörkret lagt sig? Här berättar Elsa om en av hennes favoritbilder.

– När vi åkte till Portugal för att leta efter platser för att fota bilen fick jag tips om den här platsen. Vädret i Portugal är väldigt opålitligt, elementen är i ständig förändring och vid den här ödsliga skogsvägen var det nästan alltid fuktigt och dimmigt. För mig som fotograf var det en drömplats. Mörkret och den tjocka dimman framhäver bilen på ett väldigt fint sätt. För mig påminner bilens framlyktor om en katts ögon i natten. Bilen får en identitet.

Se fler bilder från Elsa

Exceptionell noggrannhet

Design och hantverksskicklighet går hand i hand hos Lexus. Ingenting lämnas åt slumpen.

– Jag ville inte fördjupa mig i hur en liten SUV brukar se ut utan istället skapa en originell design som är lika agil som intressant och överraskande, säger Chika Kako, Chief Engineer för Lexus UX.
Vad är det då som är unikt med Lexus UX design? Här listar vi tre saker du kan tänka lite extra på nästa gång du upplever en Lexus UX.

Sashiko
När du sätter dig i en Lexus UX. Lägg märke till stygnen i skinnsätena. Lexus har nämligen använt sig av Sashiko, en broderiteknik som har använts i över 1000 år, i Japan. Tack vare stygnens styrka och precision används samma sömnadsteknik i bland annat judo- och kampsportsdräkter. Att applicera Sashikostygnen kräver en stadig hand från en hantverksmästare, Lexus Takumi.

Baklyktor med aerodynamisk design
Varje detalj hos nya Lexus UX finns där av en anledning. De innovativa baklyktorna fungerar även som spoiler vilket förstärker den aerodynamiska prestandan och hjälper UX att hålla rätt kurs när till exempel en kastvind oväntat dyker upp.

Engawa
Eftersom Lexus UX är en liten SUV, har man varit väldigt noga med att se till att bilens insida känns öppen och rymlig. Lexus lösning för detta var en Engawa-inspirerad interiör.
Engawa är ett japansk arkitektkoncept som används för att sudda ut gränserna mellan insida och utsida. I nya Lexus UX är instrumentpanelen sömlöst integrerad i bilens kupé, vilket breddar ditt synfält när du kör. Detta ger dig full kontroll över bilen samt gör det enklare att manövrera i trånga utrymmen, till exempel i ett parkeringsgarage.

 

En passion för design och körglädje

Det Lexus och Elsa Bleda har gemensamt är komposition, hantverksskicklighet och en respekt för konsten. För Elsas del handlar det om att fånga det unika som gör en bra bild. För Lexus handlar det om att vårda och implementera det hantverksmässiga arv som härstammar från Japan.
Men en annan sak som både Lexus och Elsa har gemensamt är att båda vill, och kanske framförallt vågar att ta klivet ut mot det okända. De vill hela tiden utforska det outforskade för att ta sitt arbete till nästa nivå. Elsa genom sina resor. Lexus genom teknisk innovation.

Lexus har med sin nya modell UX lyckats hitta den hårfina linjen mellan funktionalitet och en unik stilfull design. Det visuella spelar en lika stor roll som funktionen, något som Lexus har lyckats uppnå genom att vårda sin historia, men inte heller varit rädda för att ta steget mot det okända och pröva något helt nytt.

 

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Lexus